sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

Sydänpalmikko vol. 2

Tein sitten toisetkin sukat tuolla samalla palmikkokuviolla.


Näissä sama lanka, Hjertegarn Sock Wool kuin oransseissa, puikot 2.5 mm mikä oli huomattavasti parempi vaihtoehto.


En ole vieläkään ihan tyytyväinen mutta on nämä jo paremmat kuin ensimmäinen versio.


Pistin sukat jalkaan suoraan puikoilta, sukkakisan neljäs etappi alkaa ihan kohta ja halusin kuitenkin tehdä normaalin sunnuntaipäivityksen (sukkien kuivuminen olisi kestänyt iltaan asti).


Aloitin sukat varpaista ja tässä vielä kaavio palmikkoon jos joku muukin haluaa kokeilla. Kaavion ympärille voi laittaa haluamansa määrän nurjia silmukoita. Ohjeen kirjoittamista mietin vielä, ihan samaa palmikkoa en löytänyt pikaselauksella Ravelryn sukkaohjeista, samantapaisia kyllä useampiakin.


torstai 27. kesäkuuta 2013

Sydänpalmikko

Kesäkuun Suuri sukkahaaste on neuloa sukat ihan omalla ohjeella. Selailin siis taas kerran mallineulekirjoja ja erilaisia lehtiä. Mielessä on vielä pari muutakin sukkamallia, pitää vain saada ne alulle ennen kuunvaihdetta.


Tähän ekaan pariin mallineule löytyi valmiista ohjeesta, ei tosin mistään sukkaohjeesta ja koska ohje josta löysin mallineuleen on vielä vähän kesken, en nyt tällä kertaa linkitä. Joskus myöhemmin sitten.


Lankana Hjertegarn Sock Wool ja puikot 2.25 mm. Ei mitenkään täydellinen lopputulos, varsi on vähän turhan kapea mun omaan jalkaan mutta eiköhän näillekin taas käyttäjä löydy.


Muokkaan vielä vähän mallia ja teen toisen parin isommilla puikoilla. Jos ohjetta toivotaan oikein kovasti, voin toki yrittää semmoisen kirjoittamista, riippuen toki siitä miten se suunnittelemani toinen pari onnistuu.


Pihan kukat kukkii tosi aikaisin, enpä muista onko pioni kukkinut koskaan aikaisemmin ennen juhannusta, nyt kukinta on jo osittain ohi (ja märät kukat näyttää muutenkin aika surkeilta). Ensimmäinen kuunlilja on myös saanut kukat. Ja meillä on tänään satanut ja salamoinut paljon.









sunnuntai 23. kesäkuuta 2013

Kolmas etappi

Sukkakisan kolmas etappi on jo mun osalta takana. Ohje julkaistiin tällä kertaa keskiyöllä ennen työpäivää joten en edes yrittänyt valvoa julkaisuun asti vaan tulostin ohjeen aamulla ja ehdin myös neuloa noin tunnin ennen töihin lähtöä.


Esimies antoi luvan lähteä töistä aikaisemmin mutta kauppareissu venytti päivää niin että pääsin jatkamaan sukkia vasta neljältä iltapäivällä. Sitten vain neuloin ja katselin telkkaria aamuyöhön asti. Tosin tahti oli tälläkin kertaa varsin maltillinen, söin ja kävin välillä myös pihalla ja ihmettelin juniorin kanssa jumittunutta pyykkikonetta.



Juhannusaattoaamun aurinko oli jo noussut kun päättelin viimeiset langanpäät ja kuvasin sukat sähköpostia varten.



Mallin nähtyäni totesin heti että taisi tulla nopea etappi, olin ihan varma että kaikki parhaat pistesijat on jo menneet kun pääsin töistä. Mutta tämä taisikin olla useimmille vähän hankalampi etappi, valmistuneiden ketjussa on jo muutamia hylättyjä pareja ja ihan ensimmäisenä valmiit sukat ilmoittanut joutui neulomaan varsiin muutamia kerroksia lisää. Mun sijoitus tällä etapilla oli yhdeksäs.


Jokaisen etapin jälkeen on äänestys jossa kisaajat valitsevat valmistuneista kauneimman sukkaparin, kauneimman parin neuloja saa kolme bonuspistettä. Tänä vuonna ylimääräisen pisteen saa myös toiseksi kauneimmaksi äänestetty pari. Kakkosetapin kaksi ensimmäistä sijaa tuli tällä kertaa Suomeen, molemmat meidän joukkueelle ja mä olin niistä se toinen. Totaalinen yllätys kun en neulomiseltani ehtinyt yhtään seurata äänestyksen etenemistä ja sitten unohdin koko asian.



Malli: Lebowski jossa nostettuja silmukoita, tavallista kirjoneuletta ja intarsiaa ja tietenkin raitoja
Lanka: Valkoinen ja harmaa Hjertegarn Sock 4, kuviolankoina Hopeasäie Basicin ja Handun bambusekoitteen jämiä
Puikot: 2.25 mm pyöröpuikkoa
Neulonta-aika: 13 h sis kaikenlaisia pikku taukoja. 

Sukat on mulle varsin reilut koska tein nämä esikoisen monta numeroa isompiin jalkoihin sopiviksi.


Sukkakuvat otin tällä kertaa tuossa lähimetsässä ja kuviin päätyi metsäisiä kukkasia ja ainakin yksi marjanraakile (nää kaikki siis meidän "takapihalla").




keskiviikko 19. kesäkuuta 2013

Aurinkoinen

Toinenkin lasten serkku sai tänä keväänä ylioppilaslakin (ja valmistui samalla myös ammattiin). Hän sai lahjansa vasta tänään koska sillä toisella serkulla oli juhlat varsinaisena juhlapäivänä meidän naapurissa ja toisaalta välimatkaakin on toista sataa kilometriä.


Ja lahjana vein taas torkkupeiton, blogin nimeksi voisi melkein vaihtaa Sukkia ja torkkupeittoja kun muita ei nyt oikein valmistu.


Tällä kertaa lankana ne samat Novitan Puro ja Kotikulta Villainen joista tein pöllöpeiton talvella.


Malli Sunny Spread joka on taas vaihteeksi ihan ilmainen ohje. Tähän ohjeeseen ihastuin jo aika kauan sitten mutta koukulle se pääsi vasta nyt. Koukku 6 mm.


Joku ihmetteli aiemmassa peittokommentissa miten jaksan yhdistää ison määrän palasia, tässä nyt ei ollut kuin 49 palaa, peitto on 7 x 7 ruudun kokoinen neliö, noin 140 x 140 cm. Itse asiassa tykkään palojen yhdistämisestä melkein enemmän kuin palojen virkkaamisesta. Yhdistäessä saan kuitenkin valmista aikaiseksi, työn edistymistä on ihana seurata kun peitto kasvaa pala palalta. Yksittäiset palaset on kuitenkin vain samanlaisia irrallisia osia.


Reunus ei ole ihan ohjeen mukainen kun valkoinen lanka ei riittänyt kuin muutamaan reunakerrokseen. Lankaa kului yhteensä 1250 grammaa, laitoin vyötteet talteen mutta ihan vielä en ole laskenut paljonko kumpaakin lankaa kului.

Sukkakisan kolmas ohje julkaistaan ihan kohta, aion kuitenkin mennä nukkumaan ja tulostan ohjeen vasta aamulla ennen töihin lähtöä. Huominen ilta taitaa taas mennä neuloessa.

Ja loppuun taas kuva varjoliljoista, loputkin on nyt aukaisseet nuppunsa. Sitä vähän ihmettelen kun osa kukista on valkoisia, olen ostanut vuosia sitten kaksi samalaista varjoliljaa. Ne on aikojen myötä lisääntyneet ja muutama vuosi sitten osassa oli vaaleat nuput mutta kuitenkin punaiset kukat, nykyään useammassa on jo ihan valkoisia kukkia, mikä lie mutantti.




sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Liskoja

Meidän pihassa näkyy joka kesä sisiliskoja, itse en niitä ole ihan joka vuosi nähnyt mutta tänä keväänä säikäytin liskon puuvajasta ja säikädin samalla toki itsekin. Näissä sukissa ei taida olla ihan sisiliskoja mutta jotain niiden sukulaisia kuitenkin.


Mallina lizard socks jonka ohjeen olen saanut synttärilahjaksi vuosi sitten. Nämä sukat jatkavat matkaansa postin mukana heti huomenna mutta voi olla että teen tällä ohjeella sukat myös itselleni.


Lankana Hjertegarn Sock Wool, 50 gramman kerä kumpaakin väriä riitti hyvin kun tein aika lyhytvartiset sukat. Puikkoina tällä kertaa 2.5 mm pyöröpuikko.


Ohjeessa kantapää on tehty jälkeenpäin mutta itse päädyin tiimalasikantapäähään. Sain mielestäni kuvion jatkumaan varsin hyvin myös kantapäässä. En näköjään saa tarpeeksi sukkaneulonnasta vaikka kisassakin julkaistaan taas kohta uusi ohje. Niille jotka eivät ole Ravelryssä väliaikatietona kerrottakoon että meidän joukkue johtaa myös toisen etapin jälkeen.


Kuvat piti tällä kertaa ottaa vähän hätäisesti, samalla kun pääsin pihalle, alkoi piskotella ja sitä sadetta tuli jo vähän reippaammin kun palasin takaisin. Joku kellokukka kukkii jo ja päivänkakkarat avaa nuppunsa varmasti ensi viikolla.


Ja sitten loppuun taas varjolilja jossa on jo muutamia nuppuja auki. Aurinkoista ja lämmintä juhannuksen odotusta kaikille!

torstai 13. kesäkuuta 2013

Toinen etappi

Niinhän siinä sitten kävi että neuloin toisenkin etapin sukat melkein yhteen kyytiin. Mitä nyt nukuin yhden yön välissä ja käväisin töissä.


Ohje julkaistiin maanatai-iltana Suomen aikaa ja sukat oli valmiit keskiviikkona yhden jälkeen aamuyöllä, maanantaina neuloin vain muutaman tunnin mutta tiistaina neuloin kyllä koko illan. Malli Chicane Socks tulee tällä kertaa yleiseen myyntiin vasta kun sukkakisa on ohi.

Joku kysyi edellisestä kisasukasta onko siihen suomenkielistä ohjetta. Ei ole eikä taida tullakaan, harvoin näitä yksittäisiä myyntiohjeita saa useammalla kielellä. Englanniksi neulominen on kuitenkin varsin helppoa ainakin jos ohjeessa on kaaviot, kannattaa ainakin kokeilla vaikka jotain ilmaisohjetta. Ohjetta ei kannata kääntää sanasta sanaan vaan neuloa sillä kielellä millä ohje on kirjoitettu, hyviä sanastoja löytyy netistä mm Marjutin sivuilta.


Tämä on semmoinen malli jonka neulomisesta tykkäsin paljon, etenkin ensimmäinen varsi neuloutui kuin itsestään, kirjoneuletta ja pikkupalmikoita. Lankana mulla oli tälläkin kertaa Handua, perussukkalankaa jonka voitin keväällä, kuvioväri edellisistä sukista jäänyttä Väinämöistä. Pääväri riitti näihin medium kokoisiin sukkiin juuri ja juuri, lankaa jäi vain ihan pieni keränen, onneksi lanka oli projektipussissa niin en yhtään ehtinyt panikoida langan loppumista.


Puikkovalinta oli vähän väärä, tavoittelin ja sain oikean tiheyden 2.25 mm kulmikkailla sukkapukoilla jotka ei oikein sovi mun käsille. Toisen sukan lopulla varsinkin vasen käsi alkoi tuntua aina vaan kipeämmältä. Sitkeästi neuloin kuitenkin loppuun ja kipu loppui heti kun lopetin neulomisen. Ei siis näitä puikkoja työhön enää tässä kisassa.


Olin saanut vanhempaan postaukseen kyselyn kirjoneuleesta. Vastaanpa taas kerran että olen tehnyt kirjoneuletta niin kauan että se on mulle oikeastaan yhtä helppoa kuin sileä neule. Pidän molemmat langat vasemman käden etusormella vierekkäin ja otan tai ainakin yritän ottaa langat työhön koko ajan samassa järjestyksessä. Pitkiä langanjuoksuja sidon aika tiuhaan ja jos mahdollista, käytän sitomiseen seuraavan kerroksen samanväristä silmukkaa. Ja jos työssä on isoja yksivärisiä alueita, yritän sitoa langat eri kohdista peräkkäisillä kerroksilla. Kirjoneule on vähän semmoinen juttu että sen kyllä oppii, mutta vaatii vähän enemmän harjoittelua.

sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Syksyn lehdet

Kiitos taas edellisen postauksen kommenteista, seuraavalla etapilla olen varmasti paljon hitaampi, ohje julkaistaan illalla ja koska seuraava päivä on työpäivä, valvoa ei voi yhtään ylimääräistä. Oma tavoitteeni seuraavalle etapille onkin saada sukat valmiiksi määräajassa.


Vaikka nyt on kesä vasta alussa niin näistä pari päivää sitten valmistuneista sukista tulee kyllä mieleen syksyiset lehdet, erilaisella värivalinnalla sukat olisivat varmasti tosi kesäiset.


Ravelryn suomalaisena sukkahaasteena oli toukokuussa valita pitsinen sukkamalli joka tuo mieleen Suomen luonnon. Ihan selviä syksyisiä koivunlehtiähän näissä on. Valitsin mallin jo toukokuun alussa mutta neulomaan pääsin vasta ihan viimeisenä päivänä.


Malli: Treebeard Socks joka on yksittäisenä ohjeena ladattavissa ilmaiseksi
Lanka: Väinämöinen värinä Vilja
Puikot: 2.25 mm kulmikkaat sukkapuikot


Näistä piti tulla sukat yhdelle ystävälle mutta valitsin väärän koon, pienempi koko on tosi kapea tällä lanka- ja puikkovalinnalla. En yhtään epäile etteikö näille löytyisi jostain pienijalkainen käyttäjä, teen sitten sille ystävälle jonkun toisen mallin. Mallineule on yllättävän haastava, opin kaikki kerrokset ulkoa vasta toisen sukan lopulla. Lanka on aivan ihanaa neuloa, ostan tätä varmasti lisää vaikka seuraavalla Jyväskylän reissulla, nyt kun tiedän missä Titityy on, siellä on helppo poiketa.


Tämä kesän alku on ollut todella poikkeuksellinen, koskaan en muista varjoliljojen kasvaneen tämmöistä vauhtia, nehän kukkii ihan kohta.




torstai 6. kesäkuuta 2013

Ensimmäinen etappi

Olen muutaman kerran harmitellut kun en ole huomannut liittyä ajoissa johonkin kivaan tempaukseen. Tällä kertaa huomasin onnekseni ajoissa ilmoituksen Tour-de-Sock kisan alkamisesta ja niin huomasi aika moni muukin suomalainen, meitä on mukana kolmanneksi eniten USAn ja Kanadan jälkeen.


Kyseessä siis nopeusneulontakisa jossa kaikki neulovat saman mallin mahdollisimman nopeasti. Minä, kuten aika moni muukin, olen mukana ihan hupimielellä. Aiempien vuosien ohjeet on olleet kivoja ja vähän haastaviakin. Koska kuitenkin neulon sukkia koko ajan, tästä kisasta saan mukavia uusia ohjeita huomattavasti normaalia edullisemmin ja osa tuotosta menee hyväntekeväisyyteen.


Vaikka olenkin mukana hupimielellä, yritän silti tehdä sukat mahdollisimman nopeasti, kisaan lähinnä itseäni vastaan. Ensimmäinen etappi alkoi kesäkuun ekana päivänä julkaistulla ohjeella. Etappeja on kaikkiaan kuusi ja ohjeet julkaistaan noin kymmenen päivän välein.


Olin ihan varma että en voi mitenkään olla ensimmäisten maaliin päässeiden joukossa ekalla etapilla koska neuloin sukkia omaan tahtiini ja kun ohje julkaistiin Suomessa oli jo iltapäivä, monilla muilla oli kuitenkin vielä monta tuntia neulonta-aikaa kun meillä tuli jo yö vastaan.


Oma tavoitteeni oli saada ensimmäinen pari valmiiksi vuorokaudessa ja saavutin melkein tavoitteeni, nukuin hyvät ja pitkät yöunet neulomisen välissä ja sukat oli valmiit kun ohjeen julkaisusta oli kulunut 25 tuntia. Ihan hyvä saavutus, olin maaliin päässeistä 8.


Aika moni oli kiireessä lukenut ohjetta vähän huolettomasti ja tehnyt ainakin kantapään väärin, mun omissa kantapää on oikein ja kiva kantapää onkin. Sivuilla on erilaista vahvistettua neuletta kuin keskellä.


Langaksi valitsin kanssaneulojalta ylläripussissa ostamani Ilun bambusekoitelangan. Vahva epäilykseni on että tämä on sitä missä on mukana vähän mohairia. Ihanaa lankaa josta olen tehnyt sukat ennenkin mutta jota ei valitettavasti enää saa kuin toisten neulojien varastoista. Helmet näytti ennen neulomista hennon vaaleanpunaisilta ja valmiissa työssä ne on kovin valkoiset. Puikot 2.25 mm sukkapuikot joilla aion tehdä suurimman osan tämän kisailun sukista. Mallina siis The Secret Fan jonka myyntituloista menee vieläkin osa hyväntekeväisyyteen.


Kisassa on mukana paljon suomalaisia, meillä on yhteensä viisi joukkuetta ja se joukkue jossa minä olen mukana oli tämän ensimmäisen etapin nopein.